Harald Pakendorf ontken die werklikheid

In vandag se Rapport meen Harald Pakendorf dat die land ‘n “gesprek oor ras” nodig het, want sien, blankes en Afrikaners word mos toenemend soos vreemdelinge in die land behandel. Soos Pakendorf dit stel, Hlope, Malema en ander wil hê dat “Suid-Afrika sy Afrika-karakter moet uitdra”.

Enigeen wat glo dat die ANC die reëltjie uit die Freedom Charter dat “SA aan almal behoort wat hier woon” ernstig opneem, ontken eenvoudig die werklikheid. Swart nasionalisme, pan-Afrikanisme, noem dit wat jy wil, is reeds 60 jaar in Afrika die heersende ideologie. Dit is ook reeds 100 jaar lank die dominante diskoers onder Amerikaanse swartes en onder die Franssprekende swart elite met hul “négritude” of “swartheid”.

Die gedagte dat daar een of ander “ontmoeting halfpad” tussen Europa, Afrika en Indië in SA gaan plaasvind, is volslae wensdenkery.

Net gister lees ek ‘n berig oor ‘n lemoenboer in Zimbabwe wat reeds sy plaas verloor het en nou moet toekyk hoe die lemoene wat hy gekweek het letterlik van die plaas af gesteel word en langs die pad verkoop word. Blykbaar maak ‘n regeringsamptenaar boonop geld daaruit.

Hy hoop dat “redelikheid” eendag gaan seëvier en dat hy sy plaas gaan terugkry sodat hy in “almal se belang” weer R32 miljoen se lemoene per jaar kan uitvoer.

Daardie Zim-lemoenboer gaan nooit sy plaas terugkry nie, bloot omdat “redelikheid” nooit in Afrika seëvier nie. Die dag toe De Klerk en Roelf Meyer die “record of understanding” onderteken het, sodat die ANC gelag het dat “die Boere die plaas weggegee het”, is ons lot verseël. Van toe af is SA amptelik “van Afrika” en is ons vreemdelinge hier, want het ons (of ons sogenaamde verteenwoordigers) nie vrywillig aanvaar om voortaan magteloses en vreemdelinge te wees nie?

Enige debat oor ras moet natuurlik begin by swart gedrag, misdaadgeneigdheid en juis die ontkenning van die “wit ander” en veral die Afrikaner in SA.

Nóg Harald Pakendorf, nóg enige lid van die vorige en huidige Afrikaner-establishment wat in Rapport skryf, beskik oor die moed om dit te doen.

Hierdie is maar net nog ‘n vorm van die NP-gekruip van gister, van “kyk, ons is skadeloos en onderdanig, wees ons tog net genadig”.

En, soos die lemoenboer van Zimbabwe, droom ons van die dag dat “alles gaan regkom”, sonder om Afrika se geskiedenis of die swart filosofie in ag te neem.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *